woensdag 26 mei 2010

concept deel Eefke Linssen

2 concepten van nu:
- afval scheiden.
sinds een aantal maanden is de overheid druk bezig met het campagne maken voor het scheiden van afval. het nieuwe concept: plastic afval van de rest scheiden, naast het glas, de kleding, het papier, enz. In de gemeenten worden nu nieuwe afval containers geleverd aan alle huishoudens met een apart vak voor het plastic afval, zo kan iedereen eenvoudig en efficient zijn of haar plastic afval scheiden en zijn we weer net een stapje verder bezig met het milieubewust leven.

- Blackberry
De Blackberry is een PDA die gebruikt wordt voor mobiele telefonie, mobiel internet, emails PIM en andere applicaties. de eerste versie van de Blackberry kwam in 1999 op de markt en werd vanwege al zijn functies vooral gebruikt door zakenlui.
maar sinds een jaar is de Blackberry ook ontzettend populair geworden onder de jeugd. dit zal vooral komen omdat alle mobiele telefoons tegenwoordig van internet voorzien zijn en de jeugd ook zowiso steeds meer internet: twitter, hyves, email, msn, facebook... op de Blackberry kun je dit allemaal bijhouden en je kunt gratis 'pingen'(een soort smsen) met andere Blackberry's.


concept van vroeger: de rolschaats


De rolschaats is een schoen met wielen waarmee je door het maken van schaatsbewegingen vooruit komt. de rolschaats werd in 1863 uitgevonden door James Plimpton. rond de jaren tachtig was er een enorme rolschaats rage, iedereen ging toen uit in de disco's op rolschaatsen.










concept deel eefke linssen

Bekende Conceptontwikkelaar: Reinout Oerlemans

Reinout werd bekend als Arnie in Goede tijden Slechte Tijden. deze rol speelde hij van 1990 tot 1996. hierna stopte hij met acteren en focuste hij zich op het presenteren. in 2001 richtte hij zijn eigen bedrijf op: Eyeworks. dit is een productie bedrijf die veel bekende en veel bekeken programma's op zijn naam heeft staan zoals 'So you wanna be a popstar' en 'de bauers'. In 2004 won hij de zilveren televisierster voor beste mannelijke televisiepersoonlijkheid. afgelopen jaar deed hij zijn debuut als regisseur met de ontzettend populaire 'Er komt een vrouw bij de dokter.'

conceptlancering groepsgedeelte

Een voorbeeld van een goede conceptlancering:

Axe
Een goed voorbeeld van een goede conceptlancerig is het deodorantmerk AXE. hun concept luidt: 'Spray more, get more'. De reclamecommercials van AXE zijn altijd opvallend en blijven hangen bij de consument. Een man spuit zich vol met deodorant van AXE en er komen duizenden vrouwen op hem afrennen. Dus ze willen eigenlijk zeggen dat hoe meer je AXE spuit, hoe aantrekkelijker de vrouwen je vinden. Dit zal natuurlijk elke man wel aanspreken en zet aan tot kopen. hierom vind ik AXE een erg goed en geslaagd concept.

2 voorbeelden van een slechte conceptlancering:
'The next Michael Jackson'.

Op 25 juni 2009 overleed Michael Jackson, The king of pop.

dus in het najaar van 2009 kwamen zowel SBS als RTL met een televisieprogramma waarin ze op zoek zijn naar een nieuwe king of pop, waar vooral zijn dance moves heel belangrijk zijn.
MJ is hier nog geen half jaar overleden en nu al wordt hij gebruikt als leidend voorwerp van de nieuwe televisieprogramma's en naar mijn idee wordt zijn door vooral erg uitgemolken.

De gouden kooi:

De gouden kooi was een Nederlands televisieprogramma waarin een groep kandidaten langdurig in een luxe villa worden opgesloten, waarbij de laatst overgebleven kanditaat de villa en een groot geldbedrag kon winnen. Deelnemers konden afvallen doordat ze werden weggepest of om persoonlijke reden opgeven, of doordat ze werden weggestemd door hun medespelers of door het publiek.
Het programma is ontwikkeld door John de Mol in 1997 en werd uitgezonden van 2006 tot 2008. Het was oorspronkelijk te zien op de Nederlandse zender tien ( ook gekend als talpa) maar na het opheffen van tien werd het programma uitgezonden op rtl5. Op 22 mei 2008 werd de finale van het programma uitgezonden. Deze werd gewonnen door Jaap Amesz. Maar uiteindelijk kon de villa al niet meer gewonnen worden, deze bleef in gebruik als studio voor verdere volgende programma's, wel werd er een grote duit geld gewonnen.
Naar mijn idee is dit een goed voorbeeld van een slecht concept. Het programma ging helemaal nergens over, een groep mensen die zich duidelijk stierlijk vervelen en samen een vreselijk programma maken.




dinsdag 25 mei 2010

Pauline Koch

Concept van nu:
OV-ChipkaartDe OV-chipkaart is een nieuw betaalmiddel voor het openbaar vervoer. De kaart is even groot als een bankpas en bevat een onzichtbare chip. De kaart kan worden opgeladen met een saldo in euro's, waarmee u overal kunt reizen. Of met een reisproduct, zoals een enkele reis of abonnement.

Er zijn drie soorten OV-chipkaarten:

-persoonlijk OV-chipkaart

-anonieme OV-chipkaart

-wegwerpchipkaart

Om te kunnen reizen laadt u eerst saldo of een reisproduct op uw OV-chipkaart. Als er een reisproduct op staat of voldoende saldo dan kunt u inchecken. Dit doe je bij het begin van u reis doormiddel van uw OV-Chipkaart tegen scherm van een poortje of losse kaartlezer te houden. Daarna gaat het poortje open of geeft de kaartlezer een bevestigingssignaal. Aan het eind van uw reis checkt u uit. Dat gebeurt op dezelfde manier.

ZumbaZumba is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Het is opgezet door Alberto Perez een Colombiaanse danser en choreograaf uit Miami. Bij Zumba doe je fitnessoefeningen op muziek. De naam Zumba komt uit het Colombiaans-spaans, waar het zoveel betekent als snel bewegen en lol hebben. Wereldwijd zijn er zuba-instructeurs en worden de zumba-dvd's via internet verkocht. Zumba is een geregistreede merknaam. Instructeurs moeten een diploma halen en licentie aanschaffen om lessen met de naam zumba te mogen geven.

Zumba is erg leuk en verfrissend om te doen. Doordat men fit en strak in hun vel willen zitten gaat met fitnessen. Door Zumba wordt fitnessen een stuk leuker en heb je helemaal niet door dat je aan het sporten bent. Je bent alleen maar aan het bewegen op harde, swingende muziek. Met Zumba train je je conditie, buikspieren, bilspieren en beenspieren. Naast het trainen van je lichaam leer je ook allemaal verschillende danspasjes die je 's avonds kan gebruiken in de disco!


Concept van vroeger:
Big Brother

Big Brother is een televisieprogramma dat is ontwikkeld door John de mol. In het televisieprogramma verblijft een groep mensen ongeveer 100 dagen in een huis dat is uitgerust met camera's, ze worden 100 dagen gevolgd en bekeken door de kijkers. Na 100 dagen wint een van de deelnemers een geldprijs.

In 1999 werd Big Brother voor het eerst uigezonden op de Nederlandse televisie door Veronica. Het basisconcept houdt in dat twaalf personen gedurende enkele maanden voor een vergoeding worden opgesloten in een speciaal gebouwd huis met relatief beperkte voorzieningen waarin camera's alles wat er gebeurt dag en nacht registreren en doorgeven aan internetkijkers via live streaming video. Dagelijks wordt op televisie een compilatie van de voorafgaande dag uitgezonden. De sociale druk wordt opgevoerd doordat deelnemers elkaar moeten nomineren, waarna er éé ndoor de televisiekijkers uit het huis wordt gestemd. De laatst overgebleven bewoner wint een geldprijs na in een rechtstreeks uitgezonden finale-uitzending de twee of drie andere overgebleven kandidaten te verslaan via een publieksstemming.

Big Brother heeft in Nederland zes seizonen gelopen. Ook zijn er hierna vele varianten geweest van het basisconcept. Door dit idee heeft het bedrijf van John de Mol vele miljoenen verdiend. Dit komt vooral ook doordat dit programma is doorverkocht aan vele landen waar het nog steeds een populair televisie programma is.
Conceptontwikkelaar:
Joop van den EndeJohannes Adrianus van den Ende geboren in Amsterdam op 23 februari 1942. Joop is een Nederlandse Mediatycoon op het gebied van televisie en musical. Zelf wilde hij graag artiest worden, maar het ontbreekt hem aan voldoende talent. In 1962 opent van den ende daarom een feestartikelenwinkel en een eigen theaterbureau. Ook zet hij een revue op met een tot dan toe nog onbekende komiek, André van Duin. Deze revues worden een groot succes en Nederland maakt voor het eerst kennis met Joop van den Ende.

Begin jaren 70 begint hij zijn eerste theaterproductie voor de televiesie met o.a. Jeroen Krabbé, Willy van Hemert, Ko van Dijk en Rudi Falkenhagen. De jaren erop kreeg Joop vele successen met Bassie en Adriaan en produceerde hij de serie Dagboek van een herdershond. Daarna volgde nog vele films en tv shows zoals playbackshow, GTST, Vrouwenvleugel en Kees & Co. In 1989 begint Joop de televisiezender TV10. Deze zender kreeg geen toestemming om uit te zenden in Nederland waardoor Joop terecht kwam bij het slechtlopende RTL Veronique.

In 1991 produceerde van den Ende zijn eerste eigen musical. In 1993 opent Joop van den Ende het Circustheater in Scheveningn met de musical The Phantom of the Opera. In 1994 gaat hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de mol. Samen richten ze het bedrijf Endemol op. Door gezondheidsproblemen stapt Joop uit Endemol. Hierdoor werd hij in één klap miljardair en richt hij zich volledig op het produceren van musicals. Deze musicals produceert hij met z'n bedrijf Joop van den Ende Theaterproducties. Nu nog steeds boekt hij vele successen niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Door de komst van Joop van den Ende is de Nederlandse cultuur drastisch veranderd.

Merel van der Hagen

Concepten van Nu:

Hema's Bonkies



















Een nieuwe rage onder de kinderdoelgroep: De Bonkies van de Hema
Vroeger speelde iedereen al met knikkers. Grote knikkers, kleine knikkers, mooie knikkers oude knikkers. Maar nooit bonken (grote knikkers) met een gezichtje erop!!

De Hema heeft het slim aangepakt. Bij aankoop van 5 euro aan producten bij de Hema, krijgt de consument een 'gratis' bonkie. Bij 4 streepjescodes van de bonkie verpakking kan de consument een schattig hulseltje krijgen om de knikker in te doen, en deze te dragen als sleutelhanger.

Ieder bonkie heeft zijn eigen persoonlijkheid, waardoor kinderen gemakkelijk een favoriet kunnen creeren. Ook zijn de bonkies in de reclame van de Hema een beetje ontdeugend, dat trekt de kinderen natuurlijk ook aan.

Uit bronnen blijkt dat de Hema een groot succes heeft gecreeerd omdat ouders speciaal hun boodschappen doen bij de Hema, om de bonkies te kunnen sparen. Geregeld zijn de knikkers op en kan de consument een tegoed bonnetje ontvangen om later alsnog de verzameling aan te kunnen vullen.
Bron: Hema




De Bavaria DutchyDress!












Je kent die grappige reclame van Bavaria waarschijnlijk al. Een beveiligingsman staat bij het WK toezicht te houden. De arme man ziet niets van de wedstrijd, en jaar in jaar uit moet hij kijken naar lelijke dikke mannen die staan te juichen om een doelpunt. Hij lijkt er misselijk van te worden. Door de jaren heen zien we de man veranderen. Ook de tegenwoordige tijd is anders! Nu staan er tegenwoordig ook vrouwen op de tribune MET een sexy jurkje. De vrouwen blij, maar ook de beveiliger is tevreden met het uitzicht.
Dit is natuurlijke en slimme truc van Bavaria om de vrouwen ook tevreden te stellen met het WK. En niet alleen de vrouwen zullen blij zijn met dit jurkje. De mannen kopen een kratje pils en zien hun meisje in een mooi oranje jurkje!
Als boegbeeld van deze actie staat Silvie van der Vaart. Een sterke mooie vrouw die op het moment ontzettend in de publiciteit staat, omdat zij net genezen is van borstkanker en weer helemaal terug is met een nieuwe look. Niet geheel onbelangrijk; ze is een voetbal vrouw! Manlief Rafael van der Vaart heeft een basisplaats in het Nederlands Elftal!
Deze factoren maken de Bavaria DutchyDress nu al een succes!


Conceptontwikkelaar:
John de Mol : Media conceptontwikkelaar





John de Mol word al jaren gezien als de media conceptontwikkelaar van Nederland. Natuurlijk is dat niet altijd zo geweest.

Ooit is hij gestart bij de publieke omroep; de Tros. Daar heeft hij de kneepjes van het vak geleerd, en zo had hij voldoende ervaring om zijn eigen bedrijf op te starten; John de Mol productions.

Maar zijn bedrijf was geen succes. 7 jaar leed hij verlies met zijn ideeen en concepten.
Zijn doorbraak werd het programma; Medisch Centrum West.

In 1994 wist John de Mol een fusie te sluiten met musicalproducer Joop van den Ende. Samen creeerde zij EndeMol producties. Big Brother scoorde met dit bedrijf een wereldwijde doorbraak, een heus kijkcijferkanon was geboren.
In 2000 verkocht John de Mol zijn bedrijf en starte een nieuw bedrijf, genaamd Talpa Media
Ik 2005 zette hij zijn eigen Mediazender op in de hoop een groot deel van de nederlandse televisie te kunnen beheren. Hij kocht verschillende bekende presentatoren op om zo zijn zender tot een succes te maken. Helaas heeft dat niet mogen baten, aangezien Talpa nog niet helemaal op de kaart staat, de omroep is hard bezig om zijn doelen te bereiken.

John de Mol is een groot conceptontwikkelaar met vernieuwende formats en programma's, en daarom vind ik hem een goede conceptontwikkelaar in de media branche.

Bron:
Google.nl
Talpa.nl
Wikipedia

woensdag 12 mei 2010

Merel van der Hagen

Verleden













Megatrend: Mode
Maxitrend: Individualisme
Minitrend: DR. Martens


De Dr. Martens schoenen zijn afgeleid van de laarzen die de soldaten droegen in de 2e wereld oorlog. In de jaren 60 zijn deze schoenen op de markt gebracht in een ander soort model en kleur en het werd een heuse trend. In eerste instantie waren deze laarzen vooral populair bij huisvrouwen. Later werden deze bij het grote publiek ongekend populair en nog steeds verkoopt het merk DR. Martens goed. Ook in mijn generatie was de schoen nog erg populair. Dat zegt genoeg over dit merk.




Megatrend: Feminisme
Maxitrend: Onderdrukking/ Hokjescultuur
Minitrend: Feministische groeperingen

Zeker 100 jaar geleden was de verdeling tuseen mannen en vrouwen totaal anders dan de huidige sitautie anno 2010. De man zorgde voor geld en de vrouw verzorgde het huishouden en zorgde voor de kinderen. De zoon ging laten werken, de dochters leerden de taak als moeder op de huishoudschool.
De eerste geemancipeerde vrouw heette Alleta Jacobs. ZIj had als meing dat vrouwen ook een kans mochten hebben op de arbeidsmarkt. Zij was dan ook de eerste vrouw die aangenomen werd bij de studie geneeskunde en dit diploma behaalde.

In het begin vonden vooral veel mannen het een bedreigend idee dat vrouwen zouden gaan werken. Veel vrouwen sloten zich aan bij de visie van Alleta en vormden een soort Feministische groep dames die opkwamen voor de vrouwenrechten. De Dolle Mina's
Als het waren werd er een hype gevormd rond de emancipatie van vrouwen. Doelgroep: Voornamelijk vrouwen die onafhankelijk wilde zijn aan hun man.

Anno 2010 werken er veel vrouwen in een hoge functie en mogen zij ook meebeslissen in de regering. In Nederland is echter nog niet voorgekomen dat een vrouw als minister president aan te wijzen, maar dat zal niet lang op zich laten wachten.


Nu
Megatrend: Globalisering
Maxitrend: Duurzaamheid/ Acceptatie van Mens en Natuur.
Minitrend: Fair Trade

Globalisering van de maatschappij. Wat word daar in deze context mee bedoeld??
Tegenwoordig is het 'tredy' om wat van de wereld gezien te hebben, je te verdiepen in andere geloofsovertuigingen en culturen en dat je open staat voor de mening/ ervaringen van anderen.
Iedereen accepteerd elkaar. Respect hebben voor natuur en leefomgeving is daarbij ook een belangrijk aspect in het acceptatie proces.
Wegens het broeikaseffect zijn mensen bewuster gaan nadenken over omgaan met leefomgeving en natuur. Wanneer je geen groene stroom hebt, of je rijdt niet in een hybride auto hoor je er onbewust niet meer bij.
Ook menserechten spelen een balenhrijke rol in het gewetensproces van de mens. Daarom ben je Trendy als je opkomt voor die rechten, door fair trade producten te kopen. Ze zijn weliswaar duurder dan de gewonen hagelslag of koffie, maar je doet iets goeds voor de wereld.













Megatrend: Individualisering
Maxitrend: Mode
Minitrend: Opvallende wenkbrauwen.

In de nieuwe show van de Parijse Fashion Week zijn de ontwerpers wel iets gewend. De mode trends voor het aankomende jaar zijn altijd spannend, en veel ontwerpers laten zich inspireren door verschillende situaties uit maatschappelijke ervaringen ed.

Maar niet alleen kleding is dit jaar heel erg belangrijk. Ook haar en make-up is anno 2010 erg belangrijk. De nieuwste trend in Modeland zijn opvallende wenkbrauwen.

Hieronder een bron met een referentie over de Fashion Week:

Bron: Nu.nl/lifestyle


Wenkbrauwen vormden nog nooit zo'n belangrijk element in de make-up van afgelopen Fashion week als nu. Vorig jaar begonnen de ontwerpers al te experimenteren met het bleken van wenkbrauwen, maar dit jaar gaan zij een stapje verder. Van pastel tot neon tot gebleekt, asymmetrisch en borstelig : Het kan dit jaar niet gek genoeg. Degene die niet vies zijn van een experimentje kunnen volgend seizoen dus losgaan op de wenkbrauwen.

Toekomst
Megatrend: Technologisering
Maxitrend: Individualisering
Minitrend: Techniek op maat

De ontwikkeling van de techniek van tegenwoordig gaat razend snel.
Mobiele telefoons, 3d televisies en verschillende gadgets die je moet hebben. Zodra je hem in huis hebt gehaald is er al een nieuw type op de markt, en zo blijf t de behoefte om steeds weer te vernieuwen in die gadgets. Wat gunstig is voor de makers.

De ontwikkeling is haast niet bij te houden. Daarbij blijft technologisering een interessante trend.

Toch wil iedereen zijn eigen draai geven aan zijn/haar telefoon of iPod. Een mooi kleurtje, in verschillende vormen en maten en niet te vergeten een leuk bijpassend hoesje. Ook kunnen de telefoons verschillende applicaties downloaden om je lievelings spellen of muziek erop te zetten.

Als dat al niet genoeg is zijn er verschillende functies die zo'n telefoon bezit. Er kan op geinternet worden, beeldbellen is helemaal je van het en een goede kwaliteit camera moet minimaal op de telefoon zetten.

Apple is een van de grootste ontwkkelaars als het gaat om ontwikkeling van technologie.

Op ten duur zal de technologie op maat word aangepast. Men wil toch zijn eigen ding kwijt in zijn/ haar gadget. Men wil graag aangesproken worden op persoonlijke dingen. Misschien krijgt iedereeen een chip aan zijn sleutelbos en als hij/zijn binnenkomt in de supermarkt komt er op een tv schermpje: Goede Dag Mevrouw de Jong, vandaag zijn de appels in de aanbieding. Deze chip kan het koopgedrag van de klant herkennen en kan de klant verschillende aanbiedingen aanbieden.


TrendWatcher










Erwin van Lun

Erwin van Lun is een Nederlandse Acteur,futurist en een Trendwatcher.
Momenteel schrijft hij op zijn blog over trends op het gebied van technologie en merkontwikkeling. Tevens is hij een van de vaste schrijvens van Marketingsfacts.nl

Hij schreef een boek : 'Van Massamerk naar Mensmerk' en hij beschrijft daarin hoe de mediacontext in de komende 10 jaar zal veranderen. Hoe marketing en merken zich gaan aanpassen enhoe professionals hierop kunnen anticiperen.

Men werkt wereldwijd continu aan het verbeteren van de wereld. Elke dag komt de toekomst dichterbij. Erwin volgt op zijn website de evolutie van de media, marketing en merken op de voet en geeft daarbij een voorspelling op de toekomst.
Hij laat zich hierbij inspireren door activiteiten van anderen.
Eefke Linssen

2 trendpiramides van vroeger:



Vrouwenemancipatie:
In de jaren '60 en '70 kwam de vrouwenemanicipatie op gang. De vrouwen vochten voor hun gelijkheid. Ze kwamen op tegen de regels waar ze zich als vrouw aan moesten houden. Een manier hoe ze dat deden was hun kledingstijl: minirokjes, piercings enz. De vrouwen waren van mening dat ze hetzelfde waren als mannen in hun doen en kunnen. Dit probeerde ze met alle geweld te bewijzen. Hierdoor provoceerde zij met alles waar ze zich als vrouw aan moesten houden.
Demografie - vrouwenemanicipatie - gelijkheid.



babyboom:


Na de oorlog steeg de welvaart en ontstond er een geboortegolf. in de jaren 1946 - 1947 en de 20 jaren daarna werden er opvallend veel baby's geboren die men babyboomers noemt.


demografie - stijgende naoorlogse welvaart - babyboom.


2 trendpiramides van nu:




'groene auto's':


Men houdt zich tegenwoordig steeds meer bezig met het welzijn van deze aardkloot. Dit komt omdat er boven Australie al een gat in de ozonlaag zit, er in de Noordpool steeds meer ijskappen smelten en de algemene temperatuur van de aarde stijgt. Dus hebben we inmiddels al windmolens, zonne-energie, duurzaam bouwen en recycling als enkele verbeteringsmethoden. Deze is nu doorgestroomd in duurzame, milieuvriendelijke auto's zoals de hybride auto van Toyota.

Duurzaamheid - milieubewust leven - 'groene' auto's.




plastische chirurgie:

In deze tijd heerst er veel individualisering. Iedereen heeft een eigen kledingstijl, een eigen leefwijze, een eigen stem. Mensen inspireren elkaar, maar ook veel mensen kijken tegen anderen mensen op. Maar wat er vooral heerst is dat men tegenwoordig veel carriere maakt, macht heeft en dus ook macht wil uitstralen, dit maakt ze ijdel. Vooral vrouwen willen niet toegeven dat ze ouder worden en weigeren er dus ook zo uit te gaan zien. De plastische chirurgie is nu zo uitgebreid dat ze ipv alleen verminking en littekens weg te werken ook rimpels en andere ouderdoms kenmerken weg kunnen werken. Ze geven mensen het idee dat eeuwige jeugd mogelijk is.
Dit stroomt weer door op de jongere generatie die vervolgens ook niet tevreden meer zijn met hun uiterlijk, wat doorstroomt naar liposuctie, borstimplantaten enz.
individualisering - eeuwige jeugd - plastische chirurgie.

Toekomst:
3-D Televisie
Tegenwoordig gaat alles digitaal, niemand kan een dag zonder internet of mobiele telefoon, wat tegenwoordig vaak in elkaar gelinkt is. In de toekomst zal dit zich verder en verder gaan ontwikkelen, televisie kijken op je mobiel, internetten op je televisie, de betalingswijze worden allemaal digitaal en de 3-d bioscoop word mogelijk op je televisie.


Bekende Trendwatcher:

Een bekende maar vooral ook goede trendwatcher is Adjiedj Bakas. Hij had grote inzichten in de financiele crisis waarover hij vervolgens een boek heeft geschreven genaamd 'Future of Finance". Hij schreef al eerder boeken als trendwatcher die hij steeds op precies het juiste moment weet te publiceren. Met dit boek werd hij in 2009 Trendwatcher Of The Year benoemd. Adjiedj Bakas is sterk in het zoeken van publiciteit via televisie, boeken en internet.

dinsdag 11 mei 2010

Cathrien Wiggers

Vroeger
Welvaart, luxe, roken

In de vorige eeuw kwamen de massacommunicatiemiddelen op, door middel van verschillende media werd het mogelijk om veel mensen te gelijk te bereiken. Fabrikanten van sigaretten en anderen rookwaar spoorde door de opkomst van de communicatiemiddelen de consument aan om naar de winkel te gaan en hun rookwaar aan te schafffen. De consument kende in de vorige eeuw een periode van welvaart. Door deze welvaart konden de meeste consumenten dit roken en de bijbehorende rookwaar veroorloven. Het was op dat moment totaal niet duidelijk dat roken slecht was voor de gezondheid, het werd meer als een luxeproduct gezien. De mensen rookten op verjaardagen gezellig met z'n allen een sigaartje of een sigaret. Aan het eind van de jaren tachtig werd het duidelijk hoe schadelijk het roken was voor de gezondheid, vanaf dat moment nam het roken af.


Bereikbaarheid, mobiliteit, auto

Etienne Lenoir ontwikkelde in 1862 als eerste een verbrandingsmotor. Dit was een motor die de drijfveer was van de toekomstige auto (zoals die we nu kennen.)
Voor de uitvinding van de auto moesten de mensen overal met de stoomtrein of met een wagen heen. De meeste mensen waren aan huis gekluisterd omdat het heel lang duurde om bijvoorbeeld naar een ander dorp te gaan. Mensen waren van Amsterdam naar Rotterdam een hele dag bezig om te reizen.
Het was niet mogelijk om even snel ergens heen te reizen, de enige grote groep die zich vrij snel verplaatste was de groep van de marktkooplieden. Marktkooplieden waren telkens ergens in een anders stad te vinden.
De uitvinding van de auto bracht grote voordelen met zich mee, het werd mogelijk om langere afstanden in een kortere tijd af te leggen. Het werd voor mensen mogelijk om op visite te gaan aan de andere kant van het land.
Het duurde niet lang of iedereen had een auto aangeschaft, het bracht veel vrijheid met zich mee en het was een doorslaand succes.




Nu
Feminisme, Uiterlijke verzorging, De Metroman

Op dit moment is het in Nederland heel normaal om je emotie aan iedereen te laten tonen. Emotie en praten is voor vrouwen altijd heel normaal geweest, echter is de trend nu overgeslagen naar de hele bevolking. Waaronder dus ook de mannen.
Vaak willen mannen gewoon "geëmancipeerd" mee doen met het uitten van gevoelens. Je merkt op de markt dat er steeds vaker zaken voor mannen worden geregeld. Als je kijkt naar bijvoorbeeld alle mannenlijnen die er bijvoorbeeld bij de H&M zijn, shoppen is iets wat mannen ook mogen doen.
Ook als je kijkt naar het verzorgen van de mensen uit Nederland wordt duidelijk dat bijvoorbeeld parfummerken zich steeds meer gaan richten op ook de mannen. Het is een trend dat mannen zich meer gaan gedragen/emanciperen zoals een vrouw zich gedraagt.
Shoppen en emotie's tonen zijn heel normaal. Mannen worden vrouwelijker, dit is het fenomeen Metroman. Je ziet dat er veel mannen zijn die openstaan voor hun vrouwelijke kant.


Milieu, Recyclen, Papier Scheiden

Nederland is een milieubewust land, we zijn bezig met het creeëren van een groene sfeer in ons land. Bij bedrijven merk je al op dat er in de kantine verschillende prullenbakken staan, er staan papier vuilnisbakken en gewone vuilnisbakken. Ook op Schiphol is te zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om je afval weg te gooien, de oplettende Nederlander ziet dat je papier van de 'waste' moet scheiden.
Daarnaast zie je natuurlijk dat de huishoudens in Nederland ook hun best doen om het papier van de rest van het afval te scheiden. Je hebt de zogenaamde oud papier bak. Hierin verzamelen bijna alle gezinnen in Nederland hun oude kranten, gebruikt karton en papieren verpakkingen.
Ik denk dat Nederland in de toekomst nog meer gaat doen aan recycling, maar dat terzijde.


Toekomst
Duurzaamheid, Maatschapppelijk verantwoord ondernemen, Hybride auto's

In het Nederland van nu wordt er duidelijk een beeld neergezet dat iedereen bezig is met het milieu, eerlijk handelen en duurzaam denken.
De consument wordt door de producent overgehaald om zijn product te kopen door bijvoorbeeld aan te geven dat het product duurzaam is.
Het ontstaan van deze duurzame trend is vooral geïnspireerd op de gedachte dat de grondstoffen waar nu mee wordt gewerkt op een gegeven moment op zijn. Vanuit dit idee is er verder gedacht in nieuwe concepten.
Hybride auto's is een goed voorbeeld van het in de markt zetten van een duurzaam product. In de toekomst zal iedereen in zo'n auto rijden omdat de nederlandse maatschappij klaar is met alle vervuilende producten.
Daarnaast is het heel erg hip om groen bezig te zijn, alles is nu groen of eerlijk.



Trendwatcher

Bastiaan van Schaik is een nederlandse stylist van de sterren. Hij is onder anderen bekend bij het grote publiek als jurlid vna het programma Nederland's Next TopModel.
Hij is stylist van de sterren en voorspelt ook trends als het gaat om kleding en andere fashionzaken.
Bastiaan van Schaik heeft een eigen column in de glossy waar hij in elke uitgave zijn verhalen deelt met lezeressen.
Vaak gaan deze verhalen over dingen die hij zelf heeft meegemaakt. Alles wat hij beschrijft heeft te maken met vooruitstrevend zijn en pioneersgedrag.
Hij vertelt bijvoorbeeld dat het helemaal hip is om een zijden sjaal om te dragen bij een colbertje.
Ook heeft hij in zijn column een keer uitgelegd waar je vintage kan gaan shoppen.
Ten derde heeft hij beschreven dat de Noordermarkt in Amsterdam de plek is om gezien te worden in de Jordaan.
De vraag bij meneer van Schaik is wel een beetje of hij nou een echte trendwatcher is.
Ik denk dat we hem wel als trendwatcher kunnen beschouwen omdat hij dingen openbaar bespreekt die later helemaal in worden of in ieder geval waar wat meer over wordt gesproken.

maandag 10 mei 2010

Pauline Koch

Verleden

Communiceren deed men vroeger face to face. Door de uitvinding van de telefoon door Bell in 1876 werd het mogelijk om met elkaar te communiceren op afstand. Het duurde even voordat de telefonie in Nederland populair werd doordat het iets nieuws en onbekend was. In 1881 kwam Nederland het eerste openbare telefoonnetwerk. De telefoon heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Eerst waren er nog maar 75.000 abonnees op het net aangesloten. Naast de vaste telefoontoestellen was het een doorbraak toen er een draadloze huistelefoon ontwikkeld werd. Nu kon je bellen en lopen door het huis tegelijk. Tegenwoordig kan niemand meer zonder een telefoon en heeft iedereen een mobiele telefoon.


In Nederland heb je een omroepbestel waarin commerciële omroepen en publieke omroepen naast elkaar bestaan. De eerste Nederlandse commerciële televisie-uitzending was in 1989. Deze werd uitgezonden via een U-bahn constructie waardoor het Nederlandse televisiebestel de uitzending niet meer kon weigeren. Deze constructie was nodig doordat minister Brinkman geen toestemming gaf aan commerciële zenders om op de Nederlandse kabel te verschijnen.

Sindsdien zijn er steeds meer commerciële zenders bijgekomen. Commerciële zenders worden gefinancieerd door middel van marktfinanciering waaronder sponsors en particulieren vallen. Ook wordt de commerciële sector betaald door reclame-inkomsten. De commerciële zenders richten zich op het vermaak van de consument. Commerciële televisie is na de publieke televisie opgekomen en heeft veel meer zenders dan de publieke sector.
Nu
Een product mag een lightproduct heten als er 30% minder koolhydraten, eiwitten of vetten inzitten. In Nederland wordt er steeds vaker door fabrikanten naast hun gewone producten ook een lightvariant gemaakt. Dit is tegenwoordig een trend doordat vele Nederlanders gezond willen leven of bijvoorbeeld willen afvallen. Light producten beloven de consument hierbij te helpen. De Nederlander richt zich steeds vaker op zijn gezondheid, naast het sporten is voeding nu ook heel belangrijk. In de maatschappij is het nu standaard om hier mee bezig te zijn. Ook op televisie is de trend voorgezet, er zijn vele lifestyleprogramma´s waar gezond koken wordt behandeld en bijvoorbeeld het geven van tips om af te vallen.

Facebook is een van de vele sociale netwerken. Tegenwoordig zitten vele jongeren waaronder studenten op de computer voor school maar ook vooral voor hun sociale leven. Deze doelgroep zit vaak op internet en probeert via internet contacten te onderhouden. Facebook is hiervan een goed voorbeeld.

Het is tegenwoordig gewoon om even op de hoogte te worden gehouden van je vrienden en hun bezigheden. Het is een wereldwijde site die wereldwijd erg populair is. Vanaf 2008 is er een Nederlandse vertaling/versie van Facebook. Facebook was een van de eerste virtuele gemeenschappen die onder anderen ook spelletjes aanbood om samen online te spelen.

Toekomst

Een voorspelling van een trend in de toekomst is de opkomst van 3D televisie. Door de technische ontwikkelingen is het tegenwoordig mogelijk om in de bioscoop 3D films te bekijken. Hierbij moet je in de bioscoop een 3D bril opzetten. In de toekomst zal de 3D bril verdwijnen in de bioscoop. Daarnaast is het bij sommige programma's mogelijk om het in 3D te bekijken. In de toekomst zal dit toenemen en zal bijna elk programma in 3D komen.

In de VS zijn er twee televisiezenders die hebben aangegeven dat ze in 2010 in 3D gaan uitzenden. Dit is een teken voor Nederland dat het mogelijk is om 3D programma's te kunnen uitzenden. Daarnaast is de VS altijd een voorloper geweest en volgen de andere landen snel hun voorbeeld.

Trendwatcher
De vijftig jaar oude Dr. Carl Rhode is een academisch opgeleide trendwatcher en cultuur-sociologisch onderzoeker van beroep. Rhode is een cultureel en sociologisch onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht.
Carl Rhode heeft in de afgelopen twintig jaar een topreputatie opgebouwd als internationale trendwatcher met veel inhoud en diepgang in zijn werk. Als gerenommeerde trendwatcher leidt hij "Signs of the Time".
"Signs of the Time" is een virtueel net werk van trendwatchers en marktonderzoekers. Dr. Carl Rhode onderzoekt samen met de andere leden naar de mentaliteitstrends van onze samenleving en van de toekomst. Samen met honderden trendwatchers overal ter wereld rapporteren zij over wat er aantrekkelijk en inspirerend wordt gevonden binnen de verschillende doelgroepen in hun stad.

Een aantal trends waar Dr. Carl Rhode zicht op richt zijn:
  • De metroseksualisering van de man (wereldwijd). Enerzijds nemen mannen meer vrouwelijke waarden en vrouwelijk gedrag over. Anerzijds willen ze juist daardoor af en toe een stoer cowboy moment
  • De opkomst en groeibewegingen van de beleveniseconomie
  • Wat betekent het om in een stress samenleving te leven
  • De spagaat waarin veel vrouwen verkeren. Enerzijds hebben ze een indrukwekkende emancipatiebeweging uitgevoerd. Anderzijds willen zij zich ook sensueel en vrouwelijk blijven voelen.